Jak se fosfor vyskytuje ve vodě?

Obsah

Jak se fosfor vyskytuje ve vodě?

Jak se fosfor vyskytuje ve vodě?

Fosfor se vyskytuje ve 3 alotropických modifikací. První modifikací je bílý fosfor - voskově měkká látka nerozpustná ve vodě, ale rozpustná v sirouhlíku - CS 2, benzenu a organických rozpouštědlech. Ze všech třech modifikací je bílý fosfor nejreaktivnější, na vzduchu nestálý a samovznítitelný. Z tohoto důvodu se uchovává pod vodou.

Kdo je zdrojem elementárního fosforu?

Nejvýznamnějším zdrojem elementárního fosforu jsou minerály apatit - Ca 3 (PO 4) 2 . CaX 2, kde X= F, Cl a fosforit - Ca 3 (PO 4) 2 .

Co se týče bílého fosforu?

Červený fosfor se používá hlavně na výrobu zápalek a výše zmíněné jedovatosti bílého fosforu se může využívat na hubení krys. Další využití bílého fosfor může být také jako náplň různých bomb. Avšak významnějšího použití než samotný fosfor mají jeho sloučeniny, která nacházejí uplatnění v zemědělství jako hnojiva fosfáty a superfosfáty.

Co je bílý fosfor?

První modifikací je bílý fosfor - voskově měkká látka nerozpustná ve vodě, ale rozpustná v sirouhlíku - CS 2, benzenu a organických rozpouštědlech. Ze všech třech modifikací je bílý fosfor nejreaktivnější, na vzduchu nestálý a samovznítitelný. Z tohoto důvodu se uchovává pod vodou. Je silně jedovatý a jeho páry fosforeskují.

Související příspěvky: