Kdo musí základní kapitál vytvářet?

Obsah

Kdo musí základní kapitál vytvářet?

Kdo musí základní kapitál vytvářet?

Kdo musí základní kapitál povinně vytvářet? Základní kapitál se musí povinně vytvářet v komanditní společnosti, společnosti s ručením omezeným a v akciové společnosti. Veřejná obchodní společnost jej povinně mít nemusí, neboť všichni společníci ručí za dluhy společnosti celým svým majetkem, tedy ne majetkem společnosti.

Co je základní a kapitál společnosti?

Už ze slov základní a kapitál vcelku jasně plyne, že se jedná o majetkový základ celé společnosti, který vyjadřuje majetkový, finanční či osobní vklad zakladatele do společnosti. Kapitál (například peníze nebo movité věci jako stroje, automobily, počítače) se tak přenáší z vlastnictví zakladatele do vlastnictví společnosti.

Co je základní kapitál akcií?

Základní kapitál tvoří zpravidla akcie (kusové nebo se jmenovitou hodnotou) a nepeněžité vklady, které musí být stejně jako u s.r.o. oceněny znalcem a spravovány správcem. Před vznikem akciové společnosti musí být splaceno minimálně 30 % upsaných akcií.

Jaký je základní kapitál akcií v eurech?

Pokud je účetnictví akciové společnosti vedené v eurech, musí základní kapitál dosahovat výše 80 000 EUR. Základní kapitál tvoří zpravidla akcie (kusové nebo se jmenovitou hodnotou) a nepeněžité vklady, které musí být stejně jako u s.r.o. oceněny znalcem a spravovány správcem.

Související příspěvky: