Proč rostou koncentrace CO 2 v atmosféře?

Obsah

Proč rostou koncentrace CO 2 v atmosféře?

Proč rostou koncentrace CO 2 v atmosféře?

Nárůst koncentrací CO 2 v atmosféře odpovídá těmto množstvím (po započtení pohlcení části CO 2 v oceánech). Kdyby chtěl někdo tvrdit, že koncentrace CO 2 rostou z jiného důvodu, musel by přesvědčivě vysvětlit, kam se „ztratí“ emise ze spalování tak velkého množství fosilních paliv.

Co je ppm v atmosféře?

Toto kolísání podrobně zobrazuje graf Cykly koncentrací CO₂ a O₂ v atmosféře (tzv. Keelingova křivka ). Jednotka ppm znamená parts per million, tedy označuje počet částic v jednom milionu, podobně jako procento [%], tedy per cent znamená počet ve stovce a promile [‰] označuje počet v tisíci.

Jak se měří koncentrace CO 2 v atmosféře?

Od roku 1958 se měří přímo koncentrace CO 2 ve vzduchu na Mauna Loa na Havaji, jako součást „Scripps CO 2 program“. Časovou hustotu údajů o koncentraci CO 2 v atmosféře za posledních 800 000 let ukazuje animovaná vizualizace NOAA.

Co znamená jednotka ppm?

Jednotka ppm znamená parts per million, tedy označuje počet částic v jednom milionu, podobně jako procento [%], tedy per cent znamená počet ve stovce a promile [‰] označuje počet v tisíci. Koncentrace 400 ppm znamená, že v jednom milionu molekul vzduchu je 400 molekul oxidu uhličitého, co odpovídá 0,4 ‰ nebo 0,04 %.

Související příspěvky: