Jaká je doporučená dávka vitamínu A?

Obsah

Jaká je doporučená dávka vitamínu A?

Jaká je doporučená dávka vitamínu A?

V rozvinutých zemích (tedy i v České republice) má většina lidí vitamínu A dostatek z potravy. Denní doporučená dávka (DDD) vitamínu je 800 až 900 mikrogramů pro muže, 700 mikrogramů pro ženy a 300 - 600 mikrogramů pro děti a dospívající. Někdy se na obalech potravin uvádí jako denní doporučená dávka vitamínu A hodnota 800 nebo 900 mikrogramů.

Jak se zbavit vitamínu A?

V případě dlouhodobé nadměrné konzumace vitamínu A (chronická hypervitaminóza) může dojít k poškození jater a mozku. Také těhotné ženy by neměly užívat nadměrné množství vitamínu A, protože hrozí poškození plodu.

Jak si zajistit dostatečný přísun vitamínu A?

Jak si zajistit dostatečný přísun vitamínu A? Zajištění dostatečného zásobování organizmu vitamínem A je vcelku snadné. Stačí pravidelně jíst potraviny uvedené v tomto článku. Vitamín A se také přidává do řady průmyslově vyráběných potravin, jako jsou například mléčné výrobky, margarín nebo cereálie.

Jak získat dostatek vitamínu A?

Vitamín A patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a potřebujeme ho pro správnou funkci zraku, imunitního systému a také pro správný růst organizmu a zdraví rozmnožovacího (reprodukčního) systému. Jak si zajistit dostatečný přísun vitamínu A?

Související příspěvky: