Jaký je dozor nad zadáváním veřejné zakázky?

Obsah

Jaký je dozor nad zadáváním veřejné zakázky?

Jaký je dozor nad zadáváním veřejné zakázky?

Dozor nad zadáváním veřejných zakázek a zvláštními postupy dle zákona o zadávání veřejných zakázek vykonává Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „ÚOHS“). Zákon ale výslovně z dozorčí pravomoci ÚOHS vylučuje veřejné zakázky malého rozsahu a koncese malého rozsahu.

Proč musí zadavatel veřejné zakázky dodržet základní zásady?

Přestože zadavatel veřejné zakázky malého rozsahu tedy musí dodržovat základní zásady dle ZVZ, paradoxně není v pravomoci ÚOHS dohlížet nad tím, zda byly zásady skutečně dodrženy – tento závěr potvrzuje i relevantní judikatura. [10]

Jak upravuje proces zadávání veřejných zakázek?

Ministerstvo vnitra k tomu uvádí: „ ZVZ upravuje primárně proces zadávání veřejných zakázek, tedy postupy od zahájení zadávacího řízení do okamžiku uzavření smlouvy.

Jaké jsou předpisy veřejné zakázky směrnice?

Zájemci o veřejnou zakázku směrnice naopak umožní předvídat, jakými procesy bude jeho nabídka procházet, nebo podle jakých kritérií bude hodnocena. Vzhledem k interní povaze těchto předpisů však neposkytují mnoho možností pro napadení jejich nedodržování veřejností kromě podání podnětu v případě, že shledáte, že nejsou dodržovány.

Související příspěvky: