Co je absolutní vlhkost vodních par?

Obsah

Co je absolutní vlhkost vodních par?

Co je absolutní vlhkost vodních par?

Hmotnost vodních par mv vztažená k objemu vzduchu V se nazývá absolutní vlhkost: je to vlastně hustota (samotných) vodních par. Poměr hmotnosti skutečného obsahu vodních par k hmotnosti vodních par nasyceného vzduchu mv" je relativní vlhkost: (pozn.: symbol " se používá pro označení veličiny vztahující se k sytým vodním parám).

Jaký je způsob zjištění vlhkosti?

Psychrometrický způsob zjištění vlhkosti je založen na měření tzv. mezního adiabatického ochlazení - realizuje se jako ochlazení teploměru obaleného punčoškou, která je nasáklá destilovanou (!) vodou, v proudu vzduchu. Takto upravený teploměr se nazývá mokrý teploměr.

Jak vypočte vlhkost přístroje?

Z teploty okolního vzduchu t a teploty rosného bodu (zrcátka) tr pak přístroj vypočte vlhkost. Vlhkost lze na základě těchto dvou teplot stanovit i ručně. - odečtením z Mollierova diagramu. U této metody se vzorek vzduchu prosaje přes chladič, kde dojde ke kondenzaci větší části vodní páry.

Jaká je norma vlhkosti vzduchu v bytě?

Nabízíme pochopit, jaká je norma vlhkosti vzduchu v bytě, jaký je jeho význam pro různé místnosti a jak tento indikátor správně měřit. Po stanovení stupně vlhkosti by měla být přijata opatření ke snížení nebo zvýšení obsahu vody v atmosféře místnosti. V článku jsou popsány účinné metody normalizace mikroklima.

Související příspěvky: