Co je zákon občanský zákoník?

Obsah

Co je zákon občanský zákoník?

Co je zákon občanský zákoník?

Zákon občanský zákoník 1 Obecná ustanovení. Těchto vzájemných povinností a práv se nemohou vzdát; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu. 2 Osobní jméno a příjmení dítěte. Totéž platí o osobním jménu dítěte. Je-li znám jen jeden z rodičů, má dítě jeho příjmení. 3 Rodičovská odpovědnost. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven. Pro rozhodnutí soudu, které se týká rozsahu rodičovské... More ...

Jaké jsou práva občanského zákoníku?

ČÁST DRUHÁ - RODINNÉ PRÁVO (§ 655 - § 975) ... Občanský zákoník upravuje osobní stav osob. (2) Soukromá práva a povinnosti osobní a majetkové povahy se řídí občanským zákoníkem v tom rozsahu, v jakém je neupravují jiné právní předpisy. K zvyklostem lze hledět tehdy, dovolává-li se jich zákon.

Jaké jsou práva občanů?

(4) Občané mají za rovných podmínek přístup k voleným a jiným veřejným funkcím. 1 (1) Občané mají právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců. 2 (2) Volby se musí konat ve lhůtách nepřesahujících pravidelná volební období stanovená zákonem. 3 (3) Volební právo je všeobecné a rovné a vykonává se tajným hlasováním. Podmínky výkonu volebního práva stanoví zákon.

Jaké jsou ustanovení občanského zákoníku?

Zákon občanský zákoník 1 Rodiče a dítě 2 Obecná ustanovení. (1) Rodiče a dítě mají vůči sobě navzájem povinnosti a práva. Těchto vzájemných povinností a práv se nemohou vzdát; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu. 3 Osobní jméno a příjmení dítěte. (1) Dítě má příjmení určené při uzavření manželství svých rodičů pro společné děti manželů. ... 4 Rodičovská odpovědnost. (1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven. (2) Rozhodne-li soud o omezení svéprávnosti rodiče, rozhodne zároveň o jeho rodičovské odpovědnosti.

Související příspěvky: