Co nám ulehčí jednotné číslo?

Obsah

Co nám ulehčí jednotné číslo?

Co nám ulehčí jednotné číslo?

Situaci nám značně ulehčí rozdělení na jednotné číslo ( singulár) a množné číslo ( plurál ). V jednotném čísle máme pouze tři typy skloňování:

Co je rozdíl mezi množným a množným číslem?

Základním protikladem je zde jednost (singularita) –⁠ „jeden“ ( muž) a nejednost (pluralita) –⁠ „víc než jeden“ ( muži ), které jsou vyjadřovány tzv. číslem jednotným a množným. Význam množství je pak utvářen kombinací podstatných jmen s číslovkami ( deset lidí) nebo s jinými slovy, která pojmenovávají množství (např. tisícovka lidí ).

Jaké jsou tvary množného čísla?

Tato jména však často mívají tvary množného čísla –⁠ předpoklady jsou pro to dány důvody formálními (potenciálně lze tvořit tvary obou čísel –⁠ dobrá vína) a významovými (změny, modifikace významu, např. láska –⁠ lásky malé plavovlásky ). Vlastní jména odlišují určitého jedince nebo jednotlivinu od ostatních téhož druhu.

Jaké jsou čísla podstatných jmen?

Gramatickou kategorii čísla podstatných jmen můžeme vysvětlit jako schopnost podstatného jména reflektovat ve svých formách vztah k množství. Základním protikladem je zde jednost (singularita) –⁠ „jeden“ ( muž) a nejednost (pluralita) –⁠ „víc než jeden“ ( muži ), které jsou vyjadřovány tzv. číslem jednotným a množným.

Související příspěvky: