Jaký je vztah mezi energií a hmotností soustavy m?

Obsah

Jaký je vztah mezi energií a hmotností soustavy m?

Jaký je vztah mezi energií a hmotností soustavy m?

Mezi celkovou energií soustavy E a hmotností soustavy m pak platí vztah . Tato rovnice vyjadřuje Einsteinův vztah mezi hmotností a energií . Uvedený vztah patří mezi nejvýznamnější výsledky speciální teorie relativity. Energie a hmotnost jsou dvě různé veličiny, pomocí uvedeného vztahy jsou však vzájemně spjaty.

Kde se používají jednotky hmotnosti?

Další často používané jednotky jsou odvozeny od gramu pomocí standardních předpon (mili, deka, kilo). Místo megagram (milión gramů, tisíc kilogramů) se používá název tuna. Další jednotky hmotnosti jsou například karát (200 mg), unce (28,4 g) nebo libra (0,45 kg, 16 uncí).

Jaké jsou vztahy energie a hmotnosti?

Energie a hmotnost jsou dvě různé veličiny, pomocí uvedeného vztahy jsou však vzájemně spjaty. Při experimentálním ověřování vztahu je třeba prokázat, že se při každé změně energie určitého materiálního objektu jeho hmotnost mění o .

Jaký je vztah mezi hmotností a energií tělesa?

Tento vztah platí nezávisle na tom, jakým způsobem se mění energie tělesa (změnou jeho rychlosti, jeho deformací, změnou vnitřní energie, …). Mezi celkovou energií soustavy E a hmotností soustavy m pak platí vztah . Tato rovnice vyjadřuje Einsteinův vztah mezi hmotností a energií .

Související příspěvky: