Jak zjistit měrný povrch cementu?

Obsah

Jak zjistit měrný povrch cementu?

Jak zjistit měrný povrch cementu?

Měrný povrch cementu zjišťujeme metodou Blaineovou, při které měříme průtok vzduchu cementem. Určíme tak velikost povrchu (v m2) 1 kg cementu. Princip spočívá v porovnáni zkoušeného cementu se standardním cementem o známém měrném povrchu a měrné hmotnosti. Standardní cement dodává Výzkumný ústav stavebních hmot v Brně.

Jaké jsou vlastnosti cementu?

Cement skladovaný déle než tři měsíce hrudkovatí vlivem přijímání vlhkosti z ovzduší. Jeho vlastnosti je nutné před použitím ověřit. U cementu zjišťujeme normální hustotu (konzistenci) cementové kaše, počátek a konec tuhnutí, objemovou stálost, pevnost v tahu za ohybu a pevnost v tlaku.

Jaké je dávkování cementu?

Při míchání betonu dávejte do stavební míchačky vždy jako první vodu, následně 3–4 lopaty kameniva a po promísení přidávejte postupně celou vypočítanou dávku cementu. Cement dávkujte v závislosti na typu konstrukce a návrhu projektanta (více o dávkování naleznete v tabulce níže).

Jaké jsou požadavky na složení cementu?

Požadavky na složení, značení, třídy a vlastnosti cementů jsou specifikovány v normě ČSN EN 197-1. Zkušební postupy jsou pak popsány normou ČSN EN 196 . Princip.

Související příspěvky: