Jaká je reálná úroková sazba banky?

Obsah

Jaká je reálná úroková sazba banky?

Jaká je reálná úroková sazba banky?

Jaká je reálná úroková sazba, pokud banka nabízí na jednoleté depozitum roční nominální úrokovou sazbu 8 % a skutečná roční míra inflace je 3 %. Pokud by klient banky uložil na roční termínový vklad 1 spotřební koš v hodnotě 1000 Kč, po roce by jeho reálná kupní síla vzrostla o 4,85 %.

Jaká je reálná reálná úroková sazba?

Kladná reálná úroková sazba představuje reálné zhodnocení uložených prostředků a růst kupní síly. Naopak záporná reálná úroková sazba představuje reálné znehodnocení uložených prostředků a pokles kupní síly. Líbil se vám článek?

Jaká je reálná úroková sazba na jednoleté depozitum?

Jaká je reálná úroková sazba, pokud banka nabízí na jednoleté depozitum roční nominální úrokovou sazbu 8 % a skutečná roční míra inflace je 10 %. Reálná kupní síla klienta by byla po roce nižší. Mohl by si totiž koupit méně než 1 spotřební koš, tj. 0,982 spotřebního koše (= 982/1000).

Jaký je vzorec reálné úrokové sazby?

Vzorec pro výpočet reálné úrokové sazby získáme ze vzorců pro výpočet reálného zhodnocení kapitálu. První vzorec počítá budoucí reálnou hodnotu investovaného kapitálu (FV) úročením počátečního kapitálu (PV) nominální úrokovou sazbou (i) a diskontováním mírou inflace

Související příspěvky: