Jaká je vlhkost vzduchu v meteorologii?

Obsah

Jaká je vlhkost vzduchu v meteorologii?

Jaká je vlhkost vzduchu v meteorologii?

I poměrně malé množství vodní páry má velký vliv na počasí, na vznik oblačnosti a srážek. V meteorologii se vlhkost vzduchu vyjadřuje různým způsobem – hmotností vodní páry v určitém objemu, stupněm nasycení vzduchu vodní parou, schopností přijímat další vodní páru apod.

Jaká je relativní vlhkost vzduchu v domácnostech?

Relativní vlhkost vzduchu je nutno udržovat v těch správných hodnotách. Doporučená správná vlhkost v bytě je v zimě 45 až 60 % a v létě pak od 40 do 55 %. Vždy by se mělo jednat o rozmezí 40 % až 60 %. Je velmi zajímavé, že v některých českých domácnostech je v zimě relativní vlhkost vzduchu pouze kolem 20 %.

Jaká je absolutní vlhkost vzduchu na pevnině?

Na území České republiky je absolutní vlhkost v průměru 5 g/m 3, v létě až 15 g/m 3. Vlhkost vzduchu se během dne mění, má dvojitý chod na pevnině v letním období během dne. Časně ráno okolo východu Slunce nastává první minimum, pozdě ráno nebo brzy dopoledne nastává první maximum, brzy odpoledne druhé minimum a večer druhé maximum.

Jaký je obsah vodní páry ve vzduchu?

Vlhkost, tedy obsah vodní páry ve vzduchu, je jednou z nejdůležitějších charakteristik atmosféry. I poměrně malé množství vodní páry má velký vliv na počasí, na vznik oblačnosti a srážek.

Související příspěvky: