Jak vypočítat odpor žárovky?

Obsah

Jak vypočítat odpor žárovky?

Jak vypočítat odpor žárovky?

Známe-li napětí a příkon, lze tedy vypočítat odpor vlákna žárovky (za „továrních podmínek“): zdroj proměnného stejnosměrného napětí do 10 V (nebo zdroj konstantního napětí do 10 V a reostat cca 100 Ω)

Co se týče odporu žárovky?

Uvědomí si tak znovu, že odpor vodiče závisí na teplotě (a to, že pracovní teplota žárovky je mnohem vyšší než teplota, při které jsme prováděli měření). Pokud chceme žárovku využít, jak to jen lze, je možné na závěr vlákno žárovky připojit na síťové napětí (viz video).

Jak zjistit odpor žárovky z VA charakteristiky?

Na závěr by měli studenti určit odpor žárovky z VA charakteristiky. Ten lze porovnat s odporem vypočítaným z údajů na žárovce, opět je vhodné se studenty diskutovat zjištěný rozpor. Měření bylo prováděno se žárovkou 230 V/60 W. Naměřené hodnoty ukazuje graf na obrázku 2.

Co je kvantitativní úloha odporu žárovky?

Na experiment navazuje kvantitativní úloha týkající se určení odporu vlákna žárovky. Podle Ohmova zákona je proud tekoucí vodičem přímo úměrný napětí na koncích vodiče, konstantou úměrnosti je tzv. vodivost G = 1 R, kde R je odpor vodiče: Vzhledem k tomu, že v experimentu budeme měřit závislost napětí na proudu, použijeme Ohmův zákon ve tvaru:

Související příspěvky: