Jak se mění nastavení ventilového rozvodu?

Obsah

Jak se mění nastavení ventilového rozvodu?

Jak se mění nastavení ventilového rozvodu?

Variabilní ventilové rozvody mění své nastavení, tj. otevírání a zavírání ventilů, v závislosti na změnách otáček motoru, jeho zatížení a případně dalších měřených veličinách. Podle měřených veličin řídicí jednotka motoru ovládá činnost ventilového rozvodu.

Jaké jsou názvy ventilů v motoru?

Označení je odvozeno z jejich názvů v angličtině. OHV (Over Head Valves) – ventily jsou umístěny v hlavě válce motoru, vačkový hřídel je umístěn v bloku motoru. OHC (Over Head Camshaft) – vačkový hřídel je umístěn na hlavě válce, ventily jsou umístěny v hlavě válce motoru.

Jaké jsou typy ventilových rozvodů?

Během postupného vývoje a zdokonalování motorů bylo vyvinuto a používá se několik typických konstrukčních uspořádání ventilových rozvodů s konstantní činností. Mechanismy těchto ventilových rozvodů se skládají ze základních součástí, které jsou uloženy bud' v bloku válců, na hlavě válců nebo v hlavě válců apod.

Co jsou součástí ventilových rozvodů?

ložiska vačkového hřídele, konzoly a hřídele vahadel, vodítka ventilů s těsněním, ventilová sedla apod. Z uvedených součástí ventilových rozvodů byly již v tématu T 11 Opravy hlavy válců a ventilů podrobně popsány: ventily, pružiny, misky, klínky, vodítka ventilů, těsnění vodítek, ventilová sedla.

Související příspěvky: