Co je magnetické pole Země?

Obsah

Co je magnetické pole Země?

Co je magnetické pole Země?

Magnetické pole Země ovlivněné slunečním větrem. Magnetické pole chrání Zemi před rychlými nabitými částicemi přicházejícími ze Slunce – slunečním větrem, který proudí průměrnou rychlostí asi 500 km s –1 a deformuje magnetické pole Země. Na straně přivrácené ke Slunci má tvar rázové vlny a na odvrácené straně dlouhý ohon.

Jak vzniká magnetické pole?

Vznik a zobrazení magnetického pole. Magnetické pole vzniká kolem pohybujících se elektrických nábojů.V případě elektromagnetů jde o pohyb volných elektronů (nosičů elektrického náboje) tvořený elektrickým proudem. U permanentních magnetů je magnetické pole vytvářeno pohybem elektronů kolem jádra atomu. Pokud jsou směry těchto miniaturních (elementárních ...

Kde se magnetické pole Země nachází?

Magnetické pole Země sahá až sto tisíc kilometrů daleko od planety. Na přivrácené straně ke Slunci je ale vlivem slunečního větru zmáčklé a na odvrácené pro změnu protáhlé. Jde o důležitý jev pro ochranu biosféry respektive pozemského života na povrchu.

Jaké jsou účinky magnetické Polese?

Magnetické polese projevuje silovými účinky. Permanentní magnety se přitahují nebo odpuzují, taktéž vodiče a cívky, kterými protéká elektrický proud, vykazují silové účinky jak navzájem, tak na permanentní magnety nebo železné kovy. Tato síla se mění podle vzdálenosti magnetů.

Související příspěvky: