Co jsou vakcíny proti onemocněním?

Obsah

Co jsou vakcíny proti onemocněním?

Co jsou vakcíny proti onemocněním?

Vakcína podněcuje imunitní reakci těla a nutí ho „zapamatovat“ si konkrétní onemocnění, aniž by toto onemocnění vyvolala. Vakcíny obsahují významně oslabené nebo inaktivované (usmrcené) formy viru nebo bakterie, které obvykle způsobují určité onemocnění, nebo obsahují jen malou část viru či bakterie. Jedná se o takzvané antigeny.

Jak se očkují vakcíny od moderny?

Vakcínou od Moderny, která také využívá technologii mediátorového RNA, už očkují v USA. Ke schválení tam došlo ještě před Vánoci. Společnost Moderna u své vakcíny uvádí jako vedlejší účinky zimnici, únavu a bolest hlavy. U některých očkovaných se v místě vpichu objevilo zarudnutí, otok či svědění.

Jaké jsou první dodávky vakcíny od moderny?

První dodávky vakcíny od Moderny by mohly do Česka dorazit už během ledna. Celkem má ČR pro rok 2021 objednáno téměř dva miliony dávek. Na další slibné vakcíně pracovala britská společnost AstraZeneca s Oxfordskou univerzitou. Účinnost této vakcíny se pohybuje kolem 70 procent.

Jaká vakcína má být v Česku dostupná?

Podle údajů z očkovací strategie má Česko pro rok 2021 objednané čtyři miliony dávek této vakcíny, první milion by měl přijít do konce března. Vakcína využívá technologii mediátorového RNA. Více o tom, jak technologie vakcín funguje, si můžete přečíst zde. Další vakcínu, která by měla být v Česku dostupná, vyvinula společnost Moderna.

Související příspěvky: