Kdo zasahuje do autorských práv?

Obsah

Kdo zasahuje do autorských práv?

Kdo zasahuje do autorských práv?

Do autorských práv nezasahuje ten, kdo užije autorské dílo pro svou osobní potřebu a účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního výsledku. Toto „volné užití“ platí i pro účely vzdělávání (§ 31 Aut.Z.).

Může to být porušení zákona o autorských právech?

I když řádně uvedete vlastníka autorských práv, zveřejnění videí zahrnujících obsah, který jste koupili, může být stále porušením zákona o autorských právech. Zároveň platí, že když něco nahrajete sami, nemusí to nutně znamenat, že máte veškerá práva k tomu, abyste tento obsah na YouTube zveřejnili.

Co jsou autorská práva?

Co jsou to autorská práva? V mnoha zemích platí, že když určitá osoba vytvoří původní dílo umístěné na fyzickém médiu, automaticky se stává vlastníkem autorských práv k tomuto dílu. Jako vlastník autorských práv má výhradní právo na používání díla. Většinou má pouze vlastník autorských práv právo říci, jestli může někdo jiný jeho dílo používat.

Proč YouTube nemůže řešit spory o vlastnictví autorských práv?

YouTube nemůže řešit spory o vlastnictví autorských práv. Když obdržíme kompletní sdělení o zastavení šíření, odstraníme obsah tak, jak vyžaduje zákon. Když obdržíme platné protioznámení, předáme ho osobě, která o odstranění videa požádala. Je pak na obou stranách, aby spor vyřešily u soudu. Jsou autorská práva totéž jako ochranná známka?

Související příspěvky: