Jak nastavit nabíjecí napětí baterie?

Obsah

Jak nastavit nabíjecí napětí baterie?

Jak nastavit nabíjecí napětí baterie?

Umožňuje také přesné nastavení cílového nabíjecího napětí. Dle jeho nastavení lze nabíjet různé typy baterií a v různých režimech. Popsána je nabíječka pro baterie se jmenovitým napětím 12V, ale lze ji upravit i pro např. 6V nebo 24V. Popis zapojení: Tato nabíječka pracuje na principu spínaného (impulzního) zdroje.

Co se týče nabíjení baterie?

To znamená, že před započetím nabíjení je dobré tyto články vybít a až poté začít nabíjet. Další vlastností je tzv. „samovybíjecí efekt“, pokud zařízení není delší dobu používáno např. v zimním období. Před opětovným používáním zařízení je vhodné baterii šetrně vybít a poté nechat plně nabít.

Co jsou nejpoužívanější baterie v elektronických zařízeních?

Nejprve si představme nejpoužívanější typy baterií v našich elektronických zařízeních, noteboocích, kamerách, vrtačkách apod. Mezi základní skupiny patří: NiCD, NiMH, Li-Ion, Li-Polymer baterie, olověné skupině článků bude věnován samostatný článek.

Jak dlouho by baterie měla nabíjet?

Pokud máte kapacitu Vaší baterie 1500 mAh již se nejedná asi o originál baterii. Plně vybitá baterie by se měla nabít asi za hodinu a půl. Pokud by kapacita Vaší baterie byla opravdu 1500 mAh, musela by se nabíjet cca 2,5 hodiny. Baterie s kapacitou 2450 mAh by se měla nabíjet tou samou nabíječkou cca 4 hodiny.

Související příspěvky: