Co se týče hliníkových vodičů?

Obsah

Co se týče hliníkových vodičů?

Co se týče hliníkových vodičů?

Je jenom třeba rozumně zvážit jeho uplatnění. Pro užití hliníku jako elektrovodného kovu, materiálu pro vodiče, existují mezinárodní normy IEC. Použití hliníkových vodičů (správněji vodičů a kabelů s hliníkovými jádry) se v mezinárodních normách předpokládá od průřezu 2,5 mm 2 výše (tak tomu bylo do roku 1998 u nás).

Jaký je průřez hliníkových vodičů?

Použití hliníkových vodičů (správněji vodičů a kabelů s hliníkovými jádry) se v mezinárodních normách předpokládá od průřezu 2,5 mm 2 výše (tak tomu bylo do roku 1998 u nás). V evropských normách, a tím pádem i v naší české normě, jak jsme již uvedli, od průřezu 16 mm 2.

Proč jsou hliníkové vodiče zatěženy?

Tajemství spočívá v tom, že hliníkové vodiče a kabely nejsou ve většině případů zatěžovány po celý život pořád stejně. Vodiče a kabely, a to nejen hliníkové, mohou být v pravidelných intervalech - cyklech - střídavě - nejprve v době odběrových špiček plně zatíženy a v dalším intervalu cyklu mohou být značnou dobu bez zatížení.

Co se týče vodivosti hliníku a mědi?

Nebudeme zde prezentovat tabulku fyzikálních ani fyzikálně-technických vlastností jednotlivých kovů, především hliníku a mědi. Řekneme si jen o nejpodstatnějších vlastnostech. Měď a hliník mají poměrně srovnatelnou vodivost. Vodivost hliníku je oproti vodivosti mědi zhruba dvoutřetinová (nejvýše v poměru 38 : 57 S.m/mm 2 ).

Související příspěvky: