Je záření z mikrovlnné trouby škodlivé?

Obsah

Je záření z mikrovlnné trouby škodlivé?

Je záření z mikrovlnné trouby škodlivé?

Je záření z mikrovlnné trouby škodlivé? Mikrovlnná trouba vytváří elektromagnetické záření. Většina lidí si pod pojmem "záření" automaticky představí něco špatného. Nicméně je potřeba si uvědomit, že záření z mikrovlnné trouby nemá nic společného se zářením z atomových bomb nebo jaderných havárií.

Co je mikrovlnná trouba?

Mikrovlnná trouba neboli mikrovlnka je kuchyňský spotřebič, který mění elektrickou energii na druh elektromagnetických vln, kterým se říká mikrovlny. V důsledku působení mikrovln dochází k vibracím, otáčení a vzájemnému narážení molekul v jídle do sebe, což způsobí přeměnu kinetické energie na tepelnou.

Co si od mikrovlnné trouby odnést?

Co si z článku odnést? Mikrovlnná trouba nabízí bezpečný, spolehlivý a pohodlný způsob přípravy a ohřívání pokrmů. Neexistují žádné důkazy o tom, že by mikrovlnná trouba byla nebezpečná nebo zdraví škodlivá.

Co se děje při mikrovlnné troubě?

V důsledku působení mikrovln dochází k vibracím, otáčení a vzájemnému narážení molekul v jídle do sebe, což způsobí přeměnu kinetické energie na tepelnou. Je to podobné jako když máte studené ruce a snažíte se je zahřát tak, že je o sebe začnete třít. U mikrovlnné trouby se ale teplo uvolňuje na molekulární úrovni.

Související příspěvky: