K čemu může ketogenní dieta dojít?

Obsah

K čemu může ketogenní dieta dojít?

K čemu může ketogenní dieta dojít?

Jak k tomu může dojít? Vedle půstu či hladovění je ketogenní dieta jediným stravovacím stylem, během kterého lidské tělo přepne do režimu zvýšeného množství ketolátek v krvi odborně nazývaného ketóza .

Jak se objevila ketogenní dieta u dětí?

Ketogenní dieta se objevila ve dvacátých letech minulého století, kdy ji Dr. Rusell Morse Wilder začal využívat v některých případech při léčbě epilepsie u dětí. Ačkoliv s ní měl řadu úspěchů, byla na dlouhá léta zapomenuta a opět se o ní začalo mluvit až na konci minulého milénia.

Jaký je jídelníček keto diety?

Ilustrační jídelníček keto diety Energie: 2 571 kcal (10 800 kJ), Sacharidy: 40 gramů (160 kcal nebo 680 kJ), Bílkoviny: 117 gramů (468 kcal nebo 1 989 kJ), Tuky: 213 gramů (1 917 kcal nebo 8 094 kJ), Vláknina: 18 gramů Snídaně: 2 celá vejce, restované zelené fazolky (50 g) a baby špenát (50 g) na řepkovém oleji (30 ml), cherry rajčata (100 g)

Co je keto dieta?

Keto dieta je, jak název napovídá, založena na stavu tzv. „ketózy“, kdy si tělo vyrábí energii primárně z tuků a ne z glukózy. Toho se docílí radikálním snížením množství sacharidů ve stravě. Nízký příjem sacharidů zpravidla přináší výsledky. Není to ale jen tak.

Související příspěvky: