Kdy jsem narazil na bambus?

Obsah

Kdy jsem narazil na bambus?

Kdy jsem narazil na bambus?

V roce 2003 jsem v zahradním centru některého hobbymarketu náhodně narazil na bambus. Tak jsem jej koupil a vysadil v naději, že kus louky jako rychle rostoucí rostlina brzy zaroste. V té době jsem o bambusech prakticky nic nevěděl. Nedařilo se mu, přes zimu omrzl a druhý rok nebyl ani poloviční proti velikosti, kterou jsem koupil.

Kdo patří do čeledi bambusů?

Bambusy patří do čeledi lipnicovitých – trav (Poaceae), podčeledi bambusovitých (Bambuseae) a jsou jediné, které se řadí mezi dřeviny. Existuje řada rodů a druhů bambusů, jejichž počet se pohybuje mezi šesti až sedmi sty.

Kdy potřebuje bambus vodu během zimy?

Bambus jako stálezelená rostlina potřebuje vodu i během zimy. Aby ji mohl čerpat, potřebuje mít kořeny rozrostlé jak do šířky, tak i do hloubky. Kontejnerované bambusy lze samozřejmě vysazovat až do podzimu, ale čím později se vysadí, tím menší prostor prokoření, a tedy tím větší nebezpečí, že přes zimu zaschne.

Kde se bambus nejlépe daří?

Bambusu se však nejlépe bude dařit tam, kde je větší vzdušná vlhkost. Tedy v podhůří a v horách na místech chráněných před větry. Silnější a trvalejší sněhová vrstva bambus před mrazem velmi dobře ochrání. Pěstitelé, kteří u nás pěstují bambusy v nadmořských výškách kolem sedmi osmi set metrů, mají s bambusy dobré zkušenosti.

Související příspěvky: