Jaké jsou práva občanů?

Obsah

Jaké jsou práva občanů?

Jaké jsou práva občanů?

(4) Občané mají za rovných podmínek přístup k voleným a jiným veřejným funkcím. 1 (1) Občané mají právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců. 2 (2) Volby se musí konat ve lhůtách nepřesahujících pravidelná volební období stanovená zákonem. 3 (3) Volební právo je všeobecné a rovné a vykonává se tajným hlasováním. Podmínky výkonu volebního práva stanoví zákon.

Jaké jsou omezení základních práv a svobod?

(2)Meze základních práv a svobod mohou být za podmínek stanovených Listinou základních práv a svobod (dále jen "Listina") upraveny pouze zákonem. (3)Zákonná omezení základních práv a svobod musí platit stejně pro všechny případy, které splňují stanovené podmínky.

Kdo má právo na hmotné zabezpečení?

1 (1) Občané mají právo na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří a při nezpůsobilosti k práci, jakož i při ztrátě živitele. 2 (2) Každý, kdo je v hmotné nouzi, má právo na takovou pomoc, která je nezbytná pro zajištění základních životních... 3 (3) Podrobnosti stanoví zákon. More ...

Kdo je způsobilý mít práva?

Každý je způsobilý mít práva. (1) Každý má právo na život. Lidský život je hoden ochrany již před narozením. (2) Nikdo nesmí být zbaven života. (3) Trest smrti se nepřipouští. (4) Porušením práv podle tohoto článku není, jestliže byl někdo zbaven života v souvislosti s jednáním, které podle zákona není trestné.

Související příspěvky: