Co je tepová frekvence?

Obsah

Co je tepová frekvence?

Co je tepová frekvence?

Tepová frekvence (dále jen TF) udává počet tepů, které srdce vykoná za 1 minutu a může být velmi dobrým ukazatelem a pomocníkem při tréninku.. Každý má svůj běžecký cíl jiný. Někdo se chce slušně umístit na 10 km závodě, jiný chce uběhnout maraton a další chce díky běhání zhubnout nebo se prostě cítit svěží a v pohodě.

Jaká je maximální tepová frekvence pro spalování tuků?

Vzoreček pro výpočet maximální tepové frekvence (MTF) podle váhy: MTF (ženy) = 210 – 1/2 vašeho věku – 5 % vaší váhy; MTF (muži) = 210 – 1/2 vašeho věku – 5 % vaší váhy + 4; tepová frekvence pro spalování tuků = 60 % až 80 % z MTF (nejlépe 70 % z MTF).

Jak hodnotit tepovou frekvenci dítěte?

Tepová frekvence podle věku 1 Tepová frekvence v klidu. Tepová frekvence je ukazatelem trénovanosti a zdravotního stavu. Klidovou tepovou frekvenci... 2 Zrychlený tep dítěte. Ke zrychlenému tepu dítěte dochází během cvičení. Na puls má vliv i teplota a emoce. V důsledku... 3 Pomalá srdeční frekvence u dětí. Pomalý puls, který se vyskytuje v klidu, se nazývá bradykardie. Pokud... More ...

Jaká je klidová tepová frekvence?

Klidová tepová frekvence (KTF) – měří se ráno po probuzení, několik dnů za sebou a z hodnost se udělá průměr. Pohybuje se v rozmezí 65–75 tepů / min, sportovci však mohou mít hodnoty i o dost nižší. Maximální tepová frekvence (MaxTF) – dosahuje se při maximálním zatížení a dokážeme ji udržet jen krátkodobě.

Související příspěvky: