Může jít o nedostatek železa ve střevě?

Obsah

Může jít o nedostatek železa ve střevě?

Může jít o nedostatek železa ve střevě?

To může vést k nedostatku železa (protože hepcidin potlačuje jeho vstřebávání ve střevě). Rovnováha železa v organizmu je také ovlivněna složením naší stravy (tedy tím, kolik železa z potravy přijímáme).

Co může způsobit nedostatek železa ve střevě?

Některá onemocnění však mohou potlačit produkci hepcidinu, což pak vede k nadměrnému vstřebávání železa a k přetížení železem. Na druhé straně existují i nemoci, které naopak stimulují tvorbu hepcidinu a zvyšují jeho hladinu v organizmu. To může vést k nedostatku železa (protože hepcidin potlačuje jeho vstřebávání ve střevě).

Kdo je železo?

Železo (chemická značka Fe, latinsky Ferrum) je nejrozšířenější přechodný kovový prvek a druhý nejrozšířenější kov na Zemi, je také hojně zastoupen i ve vesmíru, kde hraje významnou roli ve vývoji hvězd. Lidstvu je znám již od pravěku.

Co obsahuje surové železo?

Surové železo obsahuje řadu nežádoucích příměsí jako je uhlík C (3–5%), křemík Si a fosfor P. V menší míře přijímá i síru S, která je ale více zadržena v podobě sulfidu manganatého MnS ve strusce. Surové železo se dobře odlévá, nejčastěji do forem požadované velikosti nebo do ingotů či housek.

Související příspěvky: