Jaké jsou příznaky salmonely?

Obsah

Jaké jsou příznaky salmonely?

Jaké jsou příznaky salmonely?

Salmonelóza: projevy příznaků a léčba nemoci 1 Příznaky salmonelózy a průběh nemoci. Začátek onemocnění bývá náhlý, provázený horečkou a zvracením. Další projevy salmonely zahrnují kolikovité bolesti a průjmy. 2 Komplikace spojené s nemocí. Poruchy vnitřního prostředí vyvolané zvracením a průjmy mohou především u malých dětí vyvolat křeče. 3 Diagnostika. Diagnostika salmonelových onemocnění je stanovována na základě anamnézy, typických klinických příznaků a laboratorních vyšetření.

Co je salmonelóza?

Salmonelóza je infekční onemocnění způsobované bakteriemi z rodu Salmonela. Nejčastěji se přenáší infikovanými potravinami nebo také z člověka na člověka, zejména při nedodržování hygienických zásad. Salmonelózou onemocní v České republice ročně asi 30 000 lidí.

Co je důležité při salmonelóze?

Dieta. Při salmonelóze je v dietě důležité vyloučení všech mastných a dráždivých jídel, mléka, masa včetně dietní šunky, čokolády, listové zeleniny a čerstvého ovoce kromě banánů a nastrouhaných jablek. Strava by měla být bezezbytková, vhodná je bramborová a rýžová kaše, polévka z kořenové zeleniny zahuštěná rýží, suché pečivo anebo suchary.

Jaká je mikrobiologická diagnostika salmonely?

Specifická mikrobiologická (etiologická) diagnostika je založena na přímém kultivačním důkazu salmonely na selektivních diagnostických půdách. Při diagnostice salmonelové infekce je důležitý odběr stolice.

Související příspěvky: