Kdy vzniká sarkoidóza plic?

Obsah

Kdy vzniká sarkoidóza plic?

Kdy vzniká sarkoidóza plic?

Nejčastěji bývají postiženy plíce, a v takovém případě pak hovoříme o sarkoidóze plic. Příčina vzniku tohoto onemocnění je neznámá, ale předpokládá se, že na základě infekce dochází k autoimunitní reakci, která vyvolá vznik lokálních zánětů.

Jak vyšetřit plíce na sarkoidózu?

V případě podezření na sarkoidózou provádí lékař následující testy: Z funkčního vyšetření plic lékaři zjistí zda vaše plíce správně fungují a zda dobře dýcháte. Rentgenový snímek plic zase ukáže zda nemáte v plicích zvětšeny hluboké lymfatické uzliny, což může být signálem nastupující nebo probíhající sarkoidózy.

Jak se zbavit sarkoidózy?

U většiny lidí se sarkoidóza vyléčí sama bez jakékoli léčby. Možná si tedy ani neuvědomíte, že jste tuto nemoc vlastně prodělali. Pokud vaše příznaky neustupují přistupuje se k léčbě kortikosteroidy, což jsou léčiva s protizánětlivými účinky, která vašemu imunitnímu systému pomůžou zbavit se sarkoidózy.

Jak se projevují komplikace sarkoidózy?

Mezi nejčastěji se vyskytující komplikace sarkoidózy patří záněty oka a zvýšená hladina vápníku v krvi, což je důsledkem toho, že při tomto onemocnění tělo vstřebává ze střeva více vápníku. Takto zvýšená hladina vápníku může způsobit jednak větší riziko tvorby vápenných ledvinových kamenů.

Související příspěvky: