Co je nabídka a poptávka?

Obsah

Co je nabídka a poptávka?

Co je nabídka a poptávka?

Nabídka a poptávka (anglicky supply and demand) je základní teorie mikroekonomie o vztahu mezi poptávkou a nabídkou na trhu, definovaná Alfredem Marshallem. Pokouší se vysvětlit a předpovědět změny v ceně a množství zboží na konkurenčních trzích. Tento model je první aproximací pro popis dokonale konkurenčního trhu.

Jak dochází k poklesu poptávky?

Cena bude růst tak dlouho, dokud se nedostane do rovnovážné ceny P 1, při které jsou síly poptávky a nabídky vyrovnány. Růst poptávky zvyšuje za jinak stejných okolností cenu statku P a množství Q. Pokles poptávky by analogicky vedl k poklesu P a Q. Se změnou ceny statku (služby) dochází pouze k posunu po křivce nabídky .

Jak poptávku ovlivňuje?

Poptávku ovlivňuje: 1 Nabídka 2 Cena 3 Kupní fond – změna příjmu spotřebitelů 4 Demografické faktory (věk, pohlaví, místo bydliště, vzdělání) 5 Změna důchodu spotřebitele 6 Komplementarita – vzájemné doplňování se; jeden výrobek je závislý na spotřebě druhého výrobku 7 Substituce – nahrazuje jedno zboží za druhé; na bázi ceny nebo změny životního stylu More ...

Související příspěvky: