Jak se vyrábí řepný cukr?

Obsah

Jak se vyrábí řepný cukr?

Jak se vyrábí řepný cukr?

Řepný cukr se vyrábí z plodiny zvané cukrová řepa. Jedná se o kořenovou zeleninu, která je blízkým příbuzných červené řepy a cvikly (jiným názvem též mangold nebo řepa burák) ( 2 ). Spolu s cukrovou třtinou patří cukrová řepa mezi nejběžnější rostliny užívané ve výrobě bílého cukru ( 3 ).

Co je bílý cukr?

Bílý cukr (sacharóza) je klasickým produktem vyrobeným z cukrové řepy, který nalezneme v cukřenkách, regálech supermarketů a v těch "lepších" limonádách. Coca Cola v ČR sladí glukózo–fruktózovým sirupem, jelikož jeho výroba je levnější než u cukru, a tak klasický cukr najdeme spíše v Kofole nebo v Pepsi Cole.

Jaké jsou hlavní rozdíly cukru z cukrové řepy?

Proces výroby cukru nám vysvětlí video, my si povíme, jaké jsou hlavní rozdíly mezi cukrem z cukrové řepy a cukrové třtiny. Bílý cukr (sacharóza) je klasickým produktem vyrobeným z cukrové řepy, který nalezneme v cukřenkách, regálech supermarketů a v těch "lepších" limonádách.

Který cukr je nejběžnější?

Spolu s třtinovým cukrem patří mezi nejběžnější druhy rafinovaných (průmyslově upravených) cukrů na trhu. Jedním z největších rozdílů mezi řepným a třtinovým cukrem je způsob jejich zpracování a metody používané při výrobě.

Související příspěvky: