Jak se nakazit tasemnicemi?

Obsah

Jak se nakazit tasemnicemi?

Jak se nakazit tasemnicemi?

Tasemnice je parazit, kterým se můžete nakazit konzumací jídla nebo vody, které obsahují vajíčka či larvy tasemnice. Častější je nákaza larvami, když se vám z nich ve střevech vylíhne dospělá tasemnice. Tato střevní nákaza je obvykle mírná a nemusí se projevovat žádnými příznaky.

Co je tasemnice u člověka?

Přehled nejvýznamnějších druhů tasemnic parazitujicích u člověka Druh tasemnice Latinský název Mezihostitel Definitivní hostitel Charakter infekce u člověka škulovec široký Dibothriocephalus latus 1. korýši, 2. ryby rybožraví savci, člověk* tasemnice ve střevech Echinococcus canadensis přežvýkavci, prase, člověk* psovití ( vlk, šakal ) larvální cysty (hydatidy) v játrech, pli ... měchožil zhoubný Echinococcus granulosus ovce, koza, skot, člověk* psovití (pes, vlk, šakal) larvální cysty (hydatidy) v játrech a pl ... měchožil bublinatý Echinococcus multilocularis hlodavci ( Arvicolinae ), člověk* liška obecná, liška polární, kojot larvální mnohočetné cysty (alveokoky) v ... 5 more rows ...

Co může způsobit Infekce tasemnicí?

Střevní infekce tasemnicí je obvykle mírná a nepředstavuje vysoké riziko. V některých případech se však mohou objevit následující zdravotní komplikace: Ucpání zažívacího traktu. Velmi velké tasemnice mohou ucpat žlučové cesty, pankreatický vývod nebo slepé střevo, což se projeví zánětem slepého střeva.

Jaké jsou příznaky nákazy tasemnicí?

Dospělá tasemnice má hlavu a sérii článků, takzvaných proglotidů. Při střevní nákaze se tasemnice zachytí hlavičkou o stěnu střeva a proglotidy zatím rostou a produkují vajíčka. Tasemnice dokáže ve svém hostiteli přežít až třicet let a narůst do velikosti patnáct metrů. Jaké jsou příznaky nákazy tasemnicí?

Související příspěvky: