Co je video ve fotoaparátu?

Obsah

Co je video ve fotoaparátu?

Co je video ve fotoaparátu?

Video ve fotoaparátu není žádná aktuální novinka, byla to ale většinou doména jen levných kompaktních fotoaparátů s malými čipy a neobešla se bez kompromisů. Omezení délky záznamu, problematické formáty videa nebo potíže se zvukem odsuzovaly video ve fotoaparátech k zanedbatelné míře využití.

Jak postupovat při natáčení videa fotoaparátem?

Při natáčení videa fotoaparátem je tedy nutné uplatnit profesionální postupy, tedy zaostřovat plynule ručně, nebo pokud nelze během natáčení přeostřovat, použít pevné zaostření. Při ručním ostření kroužkem na objektivu platí to samé, co u zoomu – při natáčení v ruce se vám snadno posune horizont.

Kdo byl prvním fotoaparátem pro video doporučit?

Za revoluční fotoaparát můžeme pokládat Nikon D90, který jako první klasická zrcadlovka nabídnul natáčení videa. Tato funkce v D90 popravdě trpí řadou problémů, mezi nimiž je možno zmínit zejména bortící se hrany při rychlém pohybu do stran, a nelze ho dnes pro video doporučit.

Jaké jsou rozdíly mezi videokamerami a fotoaparáty?

V cenové hladině zhruba do 20 tisíc se rozdíly mezi videokamerami a fotoaparáty stírají. Stejně jako fotoaparáty umějí natáčet video, tak videokamery fotí, a rozdíly jsou tak zejména v ergonomii a výstupních formátech. Právě ergonomie je důvodem, proč vždy bude mít smysl samostatná videokamera či fotoaparát pro vlastní disciplínu.

Související příspěvky: