Co může způsobit infarkt myokardu?

Obsah

Co může způsobit infarkt myokardu?

Co může způsobit infarkt myokardu?

Komplikace infarktu myokardu Komplikací, které mohou nastat je celá řada, záleží na daném stavu pacienta. Čím více je postižena levá komora, tím méně získávají plíce okysličenou krev a může nastat otok plic (plicní edém). Změnou činnosti srdeční svaloviny může dojít k život ohrožujícím arytmiím.

Jak se léčí srdeční infarkt?

Srdeční infarkt představuje vážné akutní onemocnění, které přímo ohrožuje život. Postihuje ročně kolem 30 tisíc lidí, obvykle starší padesáti let. Například v roce 2016 se léčilo v nemocnicích s akutním či pokračujícím infarktem myokardu podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR 23 056 pacientů.

Jak se rozděluje infarkt myokardu?

Infarkt myokardu se rozděluje podle postižení stěny srdeční. Toto rozdělení určuje však lékař podle křivky EKG (elektrokardiogram). Prvním typem je transmurální AIM, při kterém je postižena stěna srdce v celé své šířce. Při netrasmurálním AIM je postižena pouze její část.

Proč ubývá nemocných s infarktem?

Podle lékařů ubývá nemocných s infarktem, přesto se stále jedná o obávanou chorobu, kterou každý rok onemocní desítky tisíc lidí. Jde navíc o čas, řada pacientů se dostane do nemocnice pozdě... Srdeční infarkt představuje vážné akutní onemocnění, které přímo ohrožuje život. Postihuje ročně kolem 30 tisíc lidí, obvykle starší padesáti let.

Související příspěvky: