Jak přikazuje sněmovna návrh zákona?

Obsah

Jak přikazuje sněmovna návrh zákona?

Jak přikazuje sněmovna návrh zákona?

Většinu návrhů zákonů přikazuje Sněmovna jedinému výboru podle věcného zaměření návrhu. Výbor projednává návrh zákona nejprve v obecné rozpravě, poté v rozpravě podrobné, ve které mohou poslanci vznášet pozměňovací návrhy.

Může Sněmovna návrh zákona zamítnout?

Po obecné rozpravě, která není časově omezena, může Sněmovna návrh zamítnout, vrátit k dopracování nebo přikázat některému z výborů k dalšímu projednání. Výbor projednává návrh zákona obvykle ve lhůtě 60 dnů. Většinu návrhů zákonů přikazuje Sněmovna jedinému výboru podle věcného zaměření návrhu.

Kdy se návrh zákona vrací do Sněmovny?

Jestliže Senát návrh zákona zamítne nebo k němu přijme pozměňovací návrhy, vrací se návrh zákona k projednání do Sněmovny. O návrhu Senátem zamítnutého zákona hlasuje Sněmovna znovu. Jestliže se zákonem vysloví souhlas nadpoloviční většina všech poslanců (101), je zamítnutí Senátem tzv. přehlasováno a zákon je přijat.

Kdo je Předkladatelem návrhu zákona?

Legislativní proces projednávání návrhů zákonů 1 Předkladatel. Právo předkládat návrhy zákonů má podle Ústavy poslanec, skupina poslanců, Senát (pouze jako celek), vláda... 2 Poslanecká sněmovna. Návrh zákona se předkládá předsedovi Poslanecké sněmovny, který jej postoupí organizačnímu výboru. 3 Vláda. Pokud není předkladatelem návrhu vláda, pošle jí předseda sněmovny návrh k... More ...

Související příspěvky: