Jaký je objem vydechovaného vzduchu ve vzorku?

Obsah

Jaký je objem vydechovaného vzduchu ve vzorku?

Jaký je objem vydechovaného vzduchu ve vzorku?

Na počátku každého výdechu je nejprve vydechnut z „mrtvého prostoru“ dýchacích cest vzduch, který odpovídá vzduchu vdechovanému. Během každého dechového cyklu vdechneme a vydechneme kolem 500 ml vzduchu, přičemž asi 200 mililitrů představuje „mrtvý objem“. Technika odběru vydechovaného vzduchu má tedy zásadní vliv na koncentraci látek ve vzorku.

Co se týče vydechovaného vzduchu?

Vyšetření vydechovaného vzduchu znají dobře řidiči motorových vozidel v souvislosti s kontrolou, zda před jízdou nepožili alkohol. Mnozí si dobře pamatují trubičku spojenou s plastovým balonkem, která se používala dříve. V dechovém testu jde především o způsob umožňující odebrat co nejpřesnější objem vzorku vydechovaného vzduchu.

Jaké jsou způsoby odběru vydechovaného vzduchu?

Navržené způsoby odběru vydechovaného vzduchu lze dělit na dva typy. Otevřené systémy – vyšetřovaná osoba dýchá běžný vzduch, vydechuje slámkou a jednotlivé výdechy jsou shromažďovány ve zkumavkách. Tyto způsoby jsou jednoduché, finančně nenáročné a nezatěžují vyšetřovanou osobu. Pro kvantitativní analýzu jsou však těžko reprodukovatelné.

Jak vznikají plyny vydechovaným vzduchem?

Oba zmíněné plyny vznikají enzymatickými pochody. Jde samozřejmě o stopové koncentrace (dejme tomu jeden díl plynu na miliardu dílů ostatních plynů, např. jeden mikrolitr v metru krychlovém). Uhlovodíky. Vydechovaný vzduch obsahuje i řadu těkavých organických látek, které vznikají v organizmu. Jejich původ je rozdílný.

Související příspěvky: