Kdy je návrh zákona podán do Senátu?

Obsah

Kdy je návrh zákona podán do Senátu?

Kdy je návrh zákona podán do Senátu?

Návrh zákona je podán jako zákonodárná iniciativa do Poslanecké sněmovny, po jeho projednání a schválení Poslaneckou sněmovnou postupuje do Senátu. Pokud není návrh v senátní fázi schválen, návrh se vrací do Poslanecké sněmovny, která rozhodne o výsledku projednávání.

Co je Zákonodárná iniciativa Senátu?

Zákonodárná iniciativa Senátu Zákonodárnou iniciativu, tedy pravomoc podat Poslanecké sněmovně návrh zákona, má také Senát jako celek. K projednání v Senátu mohou předlohu navrhnout jednotliví senátoři, skupina senátorů, výbor nebo komise Senátu. Senátní návrh zákona se projednává ve dvou čteních.

Kdy přikazuje návrh na organizační výbor Senátu?

Návrh přikazuje výborům organizační výbor Senátu nejdéle do tří dnů od postoupení zákona z Poslanecké sněmovny. Projednávání v senátních výborech probíhá obdobně jako ve výborech Sněmovny (určení zpravodaje, obecná rozprava, podrobná rozprava, pozměňovací návrhy, závěrečné usnesení).

Kdo je senátní senátor?

Hlavním posláním Senátu je činnost zákonodárná. Senát projednává návrhy zákonů postoupené Poslaneckou sněmovnou, které může zejména schválit, zamítnout či vrátit dolní parlamentní komoře s pozměňovacími návrhy. Ústavní a volební zákony nelze přijmout bez výslovného souhlasu Senátu.

Související příspěvky: