Kdo může být prezidentem republiky?

Obsah

Kdo může být prezidentem republiky?

Kdo může být prezidentem republiky?

Prezidentem republiky může být zvolen občan, který má právo volit a dosáhl věku 40 let. V České republice je funkční období prezidenta 5 let. Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou. Zvolen také nemůže být občan, který byl potrestán za velezradu nebo za zásadní porušení Ústavy.

Jaké je volební období prezidenta republiky?

Volební období prezidenta republiky trvá pět let a začíná dnem složení slibu. Čl. 56 (1) Volba prezidenta republiky se koná tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva.

Kdy došlo ke změně prezidentské vlajky?

V roce 1960 došlo ke změně prezidentské standarty. Mimo jiné byly tehdy plaménky nahrazeny kosodélníky. Lipové ratolesti – větvičky s lístky – se na prezidentské vlajce objevily již v roce 1920 jako součást velkého státního znaku, který byl na ní uprostřed vyobrazen.

Kdo je spojen s prezidentem naší republiky?

Už z názvu je zřejmé, že je spojená s osobou prezidenta naší republiky. Patří mezi státní symboly. Pokud byste ji chtěli vidět, museli byste zajet na Pražský hrad anebo na zámek do Lán. Pokud budete mít štěstí, a zrovna tam bude pobývat i prezident, bude zcela jistě vlát nad jedním z těchto dvou míst.

Související příspěvky: