Co je rozvodový řemen?

Obsah

Co je rozvodový řemen?

Co je rozvodový řemen?

Rozvodový řemen spojuje a zároveň koordinuje otáčení klikové a vačkové hřídele řídící ventily. Mezi další funkce patří pohánění vodního čerpadla či vstříkovacích čerpadel u naftových motorů. Rozvody však nejsou pouze rozvodový řemen.

Může to být prasklý rozvodový řemen?

Prasklý rozvodový řemen může mít za následek úplné zničení motoru. A oprava v takovém případě může vyjít na desítky tisíc korun. Prasklý řemen není neobvyklá závada a na vině jsou nejčastěji samotní motoristé, kteří nepovažovali za nutné rozvody vyměnit. A nebo nemají nejmenší tušení, že něco takového ...

Kdy dojde ke střetnutí rozvodového řemene?

Ve chvíli, kdy rozvodový řemen praskne nebo přeskočí, dojde ke střetnutí pístů s ventily. Následky takové střetnutí mohou být velmi vážné. V lepší případě dojde “pouze” k ohnutí ventilů. Nejhorší možností je poškození celého bloku motoru, zlomení vačkové hřídele, ohnutí klikové hřídel a ojnice. Takto poškozený motor je na odpis.

Co se týče rozvodového řemene?

Důvodem jsou nižší výrobní náklady, nižší tření a samozřejmě nižší hlučnost. A to hraje významnou roli u moderních motorů, které musí splňovat náročné emisní normy. Bez rozvodů se neobejde žádné vozidlo. Rozvodový řemen spojuje a zároveň koordinuje otáčení klikové a vačkové hřídele řídící ventily.

Související příspěvky: