Co jsou kanadské borůvky?

Obsah

Co jsou kanadské borůvky?

Co jsou kanadské borůvky?

I když kanadské borůvky ne­mají tak silné, typické aroma jako plody lesní, je jejich chuť znamenitá a rozhodně patří na zahrádce k zvláště dětmi nejoblíbenějšímu ovoci. Plody borůvek právem zařazujeme mezi nejzdravější ovoce. Obsahují vi­taminy, minerální látky a barviva (antokyany), které mají mimořádně pří­znivý vliv na lidský organismus.

Co jsou borůvky?

Borůvky patří mezi drobné bobulovité ovoce a jsou blízkým příbuzným brusinek a dalších drobných bobulovin. Jednotlivé kuličky mají zhruba 5 - 16 mm v průměru a na jednom konci mají zakrnělý kalich ve tvaru korunky. Borůvky dozrávají postupně a mění barvu ze zelené na fialovou až modrou.

Kde se sbírají borůvky?

V našich zemích se nejvíce sbírají plody borůvek z přirozených porostů, které však v současnosti nestačí pokrýt zvýšený zájem o toto atraktivní ovoce. Mnohdy se také nejúrodnější plochy nacházejí v přírodních rezer­vacích nebo v místech, kde je sběr zakázán.

Co jsou zahradní borůvky?

Naproti tomu zahradní borůvky (například Kanadská borůvka) jsou vyššího až keřovitého vzrůstu, jejich plody jsou větší, ale obsahují méně antioxidantů a živin. Borůvky patří mezi na živiny nejbohatší drobné bobuloviny. Vláknina: 4 gramy.

Související příspěvky: