Co se stalo v Irsku po brexitu?

Obsah

Co se stalo v Irsku po brexitu?

Co se stalo v Irsku po brexitu?

V Severním Irsku je přitom stále slyšet volání po sjednocení s Irskou republikou a ani po třiceti letech klidu zde nezapomněli na sektářské násilí, které si vyžádalo tisíce mrtvých. Obavy z návratu kontrol na irskou hranici a snaha najít kompromis oddálily termín brexitu bezmála o rok.

Co znamená brexit v Evropské unii?

Brexit (z anglického Britain a exit) je zkrácené označení pro proces ukončení členství Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Evropské unii. K tomuto procesu došlo na základě rozhodnutí britských voličů v referendu, konaném 23. června 2016.

Kdo hlasoval v referendu o brexitu?

Obyvatelé Severního Irska v referendu o brexitu v roce 2016 hlasovali většinově pro setrvání v Evropské unii, přesto ji nyní musí se Spojeným královstvím opustit. V Severním Irsku je přitom stále slyšet volání po sjednocení s Irskou republikou a ani po třiceti letech klidu zde nezapomněli na sektářské násilí, které si vyžádalo tisíce mrtvých.

Proč jsou Velká Británie a Irská republika součástí CTA?

Velká Británie a Irská republika jsou totiž součástí Společného cestovního prostoru (CTA), který vznikl ještě před jejich vstupem do EU. Vystoupení Británie z Unie na tom tedy nic nezmění.

Související příspěvky: