Může být DPH účtována u vozidel od obchodníka?

Obsah

Může být DPH účtována u vozidel od obchodníka?

Může být DPH účtována u vozidel od obchodníka?

Kupujete-li ojeté vozidlo od obchodníka, může, ale také nemusí vám být DPH účtována a uvedena samostatně na faktuře. Závisí to na tom, jak se obchodník rozhodne pro výpočet DPH u tohoto vozidla. Další informace o platných pravidlech pro placení DPH en vám podá také daňový úřad fr de en v zemi, kde auto kupujete.

Kde je DPH účtována a splatná?

Má-li váš podnik sídlo v EU, podléhá DPH většina zboží, které dodáte nebo pořídíte v rámci EU. Potom je DPH účtována a splatná v té zemi EU, kde je zboží spotřebováno konečným spotřebitelem. Podobně to funguje i u služeb, kde se DPH účtuje v okamžiku, kdy je služba v dané zemi poskytnuta. DPH se neúčtuje u vývozu zboží do zemí mimo EU.

Proč byste měli uplatnit odpočet DPH při vývozu zboží?

Doklad je třeba předložit kvůli tomu, abyste mohli v plné míře uplatnit odpočet příjmové DPH, kterou jste zaplatili v související transakci, která předcházela vývozu. V případě neúplné dokumentace se může stát, že ztratíte nárok na vrácení DPH při vývozu zboží. Pravidla týkající se DPH mohou být v jednotlivých zemích uplatňována různě.

Kdy se DPH účtuje?

DPH se zpravidla platí u výrobků i služeb v každé fázi dodavatelského řetězce, včetně prodeje konečnému spotřebiteli. Uplatňuje se tedy od začátku do konce výrobního procesu, např. při nákupu součástek, dopravě, montáži, skladování, balení, pojištění i dopravě ke konečnému spotřebiteli. Kdy se DPH účtuje?

Související příspěvky: