Může být nedostatek vitamínu D bolestem kostí?

Obsah

Může být nedostatek vitamínu D bolestem kostí?

Může být nedostatek vitamínu D bolestem kostí?

Nedostatek vitamínu D v těle může vést k bolestem svalů, svalovým křečím a chronickým bolestem kloubů. Při nízké hladině vitamínu D neobsahuje váš kosterní systém dostatek vápníku, což přispívá k bolestem kostí.

Kdo trpí nedostatkem vitamínu D?

Nedostatkem vitamínu D obvykle trpí lidé, kteří mají tmavou pleť, jsou starší 50 let a ti, kteří žijí v částech světa, kde jsou dlouhá období tmy. Máte-li nedostatek vitamínu D, vaše tělo nemusí být schopno správně fungovat a může dojít k mnoha nepříjemným projevům. Úroveň vitamín D můžete zvýšit dostatečným slunečním zářením a správnou stravou.

Může nedostatek vitamínu D způsobit autoimunitní onemocnění kůže?

Nedostatek vitamínu D může přispět také k psoriáze - autoimunitnímu onemocnění kůže. Podle National Psoriasis Foundation pomáhá pobyt na slunci zpomalit tempo nemoci. Studie z roku 2013, zveřejněna v časopise Dermato-endocrinology přišla na to, že autoimunita je spojena s nedostatek vitamínu D a rezistencí.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu D?

Nedostatek vitamínu D, podobně jako dalších vitamínů, se projeví spíše dlouhodobě. Má ale velký vliv na zdraví. Jeho hodnoty můžete zjistit pomocí laboratorních testů. Vitamín D vzniká účinkem slunečních paprsků na kůži, získáváme ho ze stravy nebo formou doplňků stravy.

Související příspěvky: