Co je domácí rajčatový protlak?

Obsah

Co je domácí rajčatový protlak?

Co je domácí rajčatový protlak?

Domácí rajčatový protlak je zahoustlý protlak ze dobře zralých, většinou už měkkých rajčat. Zahuštění se dosáhne pouhou kondenzací – nepřidávají se žádná zahušťovadla. Domácí rajčatový protlak je jedno druhový – nepřidáváme do něj žádnou jinou zeleninu (na rozdíl od kečupů, čatní a podobně).

Proč se rajčata ohrožují?

Snadno se totiž pěstují a produkují velké množství plodů. Přesto i rajčata ohrožuje řada chorob a škůdců – plíseň, hniloba z nedostatku vápníku, čerň rajčatová, svilušky, mšice, molice. Napadení mšicemi nebo molicemi nepředejdete, ale řadu chorob a postižení ovlivnit můžete – vznikají tím, že děláte při pěstování chyby.

Jaké jsou vitamíny v rajčatách?

Rajčata obsahují vitamín B1, B2, B6, C, E a provitamín A, z minerálních látek vápník, fosfor, železo, jód, měď a draslík. Jsou vynikajícím léčivem na zánět močových cest, čistí ledviny, pomáhají při bolestivém močení a nezhoubném zvětšení prostaty.

Jak se projevuje poškození rajčat?

Na rajčatech se poškození projevuje bílou nebo bledě žlutou skvrnou v místech, kam slunce nejvíce dopadá. Rostlině pomůžete stejně, jako byste pomohli popálenému člověku, umístěte ji do polostínu.

Související příspěvky: