Jakou zeleninu jíst v zimě?

Obsah

Jakou zeleninu jíst v zimě?

Jakou zeleninu jíst v zimě?

Jakou zeleninu tedy jíst v zimě? Zima nemusí být bohatá na syrovou zeleninu a ovoce ve stejné míře jako např. v létě – to ani pro nás není přirozené a hlavně syrová zelenina je velmi ochlazující. Rozhodně bychom měli ctít roční období a sezónnost.

Jak si připravit zeleninu v zimě?

Když už chceme jíst v zimě to co na jaře nebo v létě, je dobré se předpřipravit udělat si třeba vlastní zavařenou nebo naloženou zeleninu, zamrazit si sosy z rajčat, pyré z dýně, uskladnit si podzimní kořenovou zeleninu a nebo si nakládat vlastní kysané zelí či si připravit nebo koupit pickles, kvašenou zeleninu.

Proč je Syrová zelenina stravitelná?

Syrová zelenina je obecně hůře stravitelná a může způsobit zažívací problémy, obzvláště u těch, kteří nejsou na její konzumaci navyklí. Stravitelnost se podle Pavlíny Dostalíkové dále odvíjí od množství přítomných sacharidů, vlákniny, bílkovin, minerálních látek a vitaminů.

Proč se zeleninu konzumovat v zimě?

Nejvíce asi trpí vitamín C, který je na změny teplot a přístup kyslíku náchylný velmi. Tak jako tak nám ale zelenina poskytuje i jiné zdravotní benefity v podobě vlákniny a polyfenolických látek, které nejsou na dopravu a skladování tak citlivé a pro které se rozhodně vyplatí zeleninu konzumovat. Jakou zeleninu tedy jíst v zimě?

Související příspěvky: