Kdo je hlavním dodavatelem vody v oběhu?

Obsah

Kdo je hlavním dodavatelem vody v oběhu?

Kdo je hlavním dodavatelem vody v oběhu?

Zaujímá také klíčové postavení v životě i činnosti člověka, a její úloha roste s mírou rozvoje společnosti. Významnou vlastností vody je její schopnost nepřetržitě se obnovovat procesem vý­měny vody mezi světovým oceánem a pevninou. Oceán je převažujícím zdrojem, který v oběhu na Zemi hraje úlohu hlavního dodavatele sladké vody pro pevninu.

Kde jsou největší zásoby sladké vody?

Největší zásoby sladké vody jsou soustředěny v pevninských ledovcích (24 mil. km 3 ), v podpovrchové vodě (23,7 mil. km 3) a v jezerech a řekách (13,5 mil. km 3 ). Z rozložení sladkých vod na souši je zřejmé, že z jejich celkového množství lze pro lidskou společnost využívat jen velice nepatrný podíl.

Jaké jsou rozložení sladké vody?

Rozložení sladké vody na Zemi 1 Největší množství sladké vody na světě, asi 70 %, je vázáno v ledovcích, a to zejména v Antarktidě a Grónsku. 2 Dalších téměř 30 % tvoří podzemní voda, většinou uložená hluboko pod zemským povrchem. 3 Pouze necelé 1 % tvoří povrchová voda (nejvíce jí je v jezerech, méně ve vodních tocích ), voda v atmosféře a ve veškeré... More ...

Jaké jsou rozložení zásob vody na Zemi?

Rozložení zásob vody na Zemi Celková plocha zemského povrchu zaujímá asi 510 mil. km 2. Oceány a moře se rozprostírají na 361 mil. km 2 (70,8 %) a pevnina na 149 mil. km 2 (29,2 %). Voda a povrch pevniny jsou na povrchu Země rozloženy nerovnoměrně.

Související příspěvky: