Jaké jsou vlastnosti podzemní vody?

Obsah

Jaké jsou vlastnosti podzemní vody?

Jaké jsou vlastnosti podzemní vody?

Výskyt podzemní vody je vázán na horniny (štěrkopísky, štěrky, sutě, pískovce, slepence, sopečné tufy, tufity aj.), které mají schopnost vodu nejen pojmout, ale i dále ji předávat. Musí tedy obsahovat póry a pukliny větší než kapilární.

Jaké jsou pásmo zpomalené výměny vody?

Střední pásmo zpomalené výměny vody, která podmiňuje silnější mineralizaci vody při jejím dlouhém pobytu v horninovém prostředí o vyšší teplotě. Voda obsahuje často sírany (sirnaté vody – smrďavky, hořké vody – šaratice).

Co je zóna saturace podzemní vody?

Označuje se jako zóna saturace (nasycení), běžně pak zvodnělá vrstva nebo zvodeň a voda v ní se popisuje jako voda podzemní (dříve též spodní). Hranici mezi oběma zónami tvoří hladina podzemní vody. Souhrn půdní vláhy a podzemní vody je podpovrchová voda.

Jaký je výškový rozsah podzemní vody?

Výškový rozsah zvodně je ve vertikálním směru určen výškovou polohou nepropustného podloží a polohou hladiny nebo spodní plochy nepropustného nadloží. Svislá vzdálenost obou ploch je mocnost zvodně. Volná hladina podzemní vody vzniká, když se voda může volně pohybovat v nadložní propustné vrstvě zvodně.

Související příspěvky: