Co se používá k oddělování složek směsí?

Obsah

Co se používá k oddělování složek směsí?

Co se používá k oddělování složek směsí?

Extrakce (vyluhování) Používá se k oddělování složek směsí, kdy požadovaná složka se ze směsi uvolňuje vhodným rozpouštědlem (např. benzen, ethanol, aceton). Složka se na rozdíl od ostatních složek směsi rozpustí a získaný roztok se od zbylé směsi oddělí filtrací. Z něho se tato složka získá odpařením rozpouštědla.

Jaké jsou metody oddělování složek ze složitých směsí?

Je to často používaná metoda v laboratořích i v průmyslu (např. oddělování etanolu od vody). Složky ze složitých směsí se oddělují rektifikací, což je mnohonásobně opakovaná destilace prováděná v rektifikační koloně (používá se např. k oddělování složek z ropy nebo v lihovarech při výrobě destilátů).

Kde se používají složky směsi?

Pevné složky směsi se zachytí na filtru, zatímco kapalné jím protečou jako filtrát. Jako filtr se v průmyslu používají síta a tkaniny, ve vodárnách písek a štěrk, v laboratořích obvykle filtrační papír. Používá se k oddělování složek stejnorodých směsí, které mají schopnost v roztoku vytvářet krystaly.

Jak se oddělí složka od rozpouštědla?

Složka se na rozdíl od ostatních složek směsi rozpustí a získaný roztok se od zbylé směsi oddělí filtrací. Z něho se tato složka získá odpařením rozpouštědla. Oddělená složka se nazývá extrakt. Extrakcí se získávají z přírodních materiálů tuky, oleje a barviva.

Související příspěvky: