Kdo může postoupit trestní stíhání?

Obsah

Kdo může postoupit trestní stíhání?

Kdo může postoupit trestní stíhání?

Pokud jde o přestupek nebo kárné provinění, může policie nebo státní zastupitelství věc postoupit úřadu, který jej má pravomoc projednat (např. obecní úřad). Proti postoupení věci před zahájením trestního stíhání je možné pouze podat podnět státnímu zástupci. (5) Pokud nedojde ani k odložení, ani k postoupení, zahájí se trestní stíhání.

Může být trestní stíhání zastaveno?

Trestní stíhání zde může být zastaveno (např. pokud se zjistí, že se skutek nestal, není trestným činem nebo není prokázáno, že jej spáchal obviněný). Pokud jde o přestupek nebo kárné provinění, může opět policie nebo státní zastupitelství věc postoupit příslušnému orgánu.

Jaké jsou důkazy trestního stíhání?

Pokud nedojde ani k odložení, ani k postoupení, zahájí se trestní stíhání. V této fázi policie nebo státní zastupitelství zjišťují, jakými důkazy lze podložit podezření ze spáchání trestného činu (dochází např. k výslechu svědků, zpracování znaleckých posudků apod.).

Může být odloženo trestní oznámení?

Trestní řízení má několik fází. V této fázi policie nebo státní zastupitelství zjišťují, zda k trestnému činu mohlo dojít, a kdo je jeho pachatelem. Trestní oznámení může být odloženo, například pokud není dost podkladů pro tvrzení, že mohl být spáchán trestný čin. (2) Proti odložení může poškozený podat stížnost.

Související příspěvky: