Co se týče dešťové vody?

Obsah

Co se týče dešťové vody?

Co se týče dešťové vody?

Výkopové práce i následné návrhy drenáží a vsakovacích zařízení se budou výrazně lišit, pokud budete mít jílovité podloží nebo naopak hlinito-písčitou zeminu s nízkou hladinou spodní vody. V souvislosti s dešťovou vodou bych doporučil rozmyslet si možnosti jejího využívání a nechat si poradit se stavební připraveností.

Jaké jsou způsoby likvidace dešťové vody?

Nejčastěji je ve vyjádření stavebního úřadu napsána podmínka likvidace dešťové vody na vlastním pozemku vsakováním. To lze řešit pomocí podzemních instalací, jako jsou vsakovací tunely a vsakovací bloky, ze kterých jednoduše sestavíte podzemní vsakovací objekt.

Proč je vsakování dešťové vody významné?

Při deštích voda po zpevněných plochách rychle odtéká do vodních toků, případně do kanalizace, která však nemá dostatečnou kapacitu. Rychlým odtokem z větších území při přívalových deštích následně vznikají povodně. Proto má vsakování i retence dešťové vody výrazný bezpečnostní význam.

Můžeme vsakovat dešťovou vodu na zahradě?

Příkladem je akumulace a následné využívání dešťové vody na zálivku zahrady či v domácnosti, kde tak můžeme nahradit na mnoha místech (splachování WC, praní) pitnou vodu. Vsakováním dešťové vody doplňujeme zásoby podzemní vody, které se stále zmenšují.

Související příspěvky: