Co se zodpoví za barvu očí?

Obsah

Co se zodpoví za barvu očí?

Co se zodpoví za barvu očí?

Za barvu očí zodpovídají specializované buňky – melancyty – které v duhovce oka (ta barevná část oka) produkují pigment – melanin. Barva očí se u dítěte navíc mění (to jakou má barvu očí dítě při narození, neznamená, že stejnou barvu (odstín) bude mít i v dospělosti). Z hlediska genetiky se na dědičnosti barvy očí podílí přibližně 15 různých genů ...

Jak určit barvu očí?

Barevná část oka se nazývá duhovka a obsahuje pigment, který určuje barvu očí. Barvu očí u lidí určují tři geny, z nichž dva jsou dobře prozkoumané. Tyto geny zodpovídají za nejběžnější barvy očí - zelenou, hnědou a modrou.

Jak změnit barvu očí bělošských dětí?

Neradujte se předčasně, modrá barva se během několika měsíců může změnit. Ostatně, první měsíce má většina bělošských dětí modré oči, jasněji začne být až po pár měsících. Proč a jak tyhle změny ovlivňují geny? Jako rodiče vás určitě zajímá nejen to, kdy se vaše dítě posadí, začne se plazit a chodit, ale možná taky to, jakou barvu očí bude mít.

Proč byste měli barvu očí modré?

To proto, že máte v genetické výbavě někoho, kdo měl oči modré. Dítě totiž nedědí barvu očí jen po rodičích, ale může si ji „vypůjčit“ třeba od prarodičů. Jakou barvu tedy ve finále bude dítě mít, to nikdo nemůže předpovědět.

Související příspěvky: