Jaké jsou živé ploty?

Obsah

Jaké jsou živé ploty?

Jaké jsou živé ploty?

Volně rostoucí živé ploty jsou zakládané jako jednořadé, či víceřadé výsadby zapojených keřů a keřových stromů. Výškové uspořádání je závislé na výběru jednotlivých druhů dřevin. Aby se živé ploty staly vegetačním prvkem s vysokou estetickou hodnotou, musí vytvářet souvislou, olistěnou a dobře zapojenou ...

Jaké jsou rostliny vhodné pro živé ploty?

Pro přirozené živé ploty jsou velmi vhodné stálezelené a zároveň kvetoucí druhy jako např. dřišťál – Berberis verruculosa nebo pro nízké plůtky mahónie, ozdobná listem, květem i plody, oba patřící mezi dřišťálovité. Plody mahónie jsou navíc jedlé.

Jaký je plot živý?

Nejpřirozenější a zcela původní je plot živý. Každý typ plotu vyžaduje správný výběr rostlin. Ploty plní několik funkcí: Vymezují hranice pozemku. Brání průniku z okolí na pozemek. Vytváří pohledovou clonu, chrání soukromí. Pro pohledové clony či průnikové zábrany se hodí středně vysoké ploty (cca 1,5 - 2,5 m), na ně lze použít: brslen. smrk.

Jaký je tvar živého plotu?

Tvarovaný živý plot je sestříhaný do přísně geometrických tvarů podle výtvarných a kompozičních zásad. Následně rozlišujeme nízké živé ploty a plůtky (výška do metru), středně vysoké ploty (výška do tří metrů) a vysoké ploty a stěny vyšší než tři metry.

Související příspěvky: